Niet alleen als het heel warm is maar ook als het het koud is of vriest, zal jouw paard een dagelijkse behoefte hebben aan 20 - 30 liter, bij lichte arbeid 30-40 liter tot in wat extremere situaties wel rond de 60 liter per dag aan water. Water is belangrijk voor de vertering, het houdt de lichaamstemperatuur en veel andere processen in het lichaam in stand. Paarden die op de wei staan kunnen soms weinig drinken, dit komt doordat gras veel water bevat. Gras bestaat namelijk voor 84% uit water. Hoe meer droge stof een paard eet, hoe meer water het zal drinken.
Regenwater vinden paarden naar mijn ervaring ook erg lekker. Let op vanwaaruit het regenwater stroomt, vang het regenwater op in een schoon reservoir en zorg dat het niet lang stilstaand water is of opgewarmd water is door de zon waarvan de kwaliteit van het water snel achteruit kan gaan, hier kan een voor het paard een schadelijk bacteriegroei in plaats vinden.
Slootwater kan ook als drinkbron dienen, als het maar schoon, helder en stromend water is. Verstandig is het om het water uit de sloot eerst te laten testen voordat je het als drinkbron gebruikt. Het kan vervuild zijn met landbouwgif en dierlijkemest of plantenresten.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het prestatievermindering opleveren en kan het zelfs fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen. Na drie of vier dagen kunnen de organen uitvallen en dit kan blijvende schade veroorzaken.
Tips voor schoon drinkwater:
Paarden hebben zeker wel een voorkeur voor water, als het ze niet bevalt doordat het een vreemde smaak heeft (bijvoorbeeld door het materiaal van de drinkbak zelf) of niet schoon is zullen ze het niet drinken, tenzij ze echt geen andere optie hebben. Zorg dus altijd dat het drinkwater schoon, koel en vrij is van algen. Bij het ontbreken van (automatische) drinkfaciliteiten in de paddock of weide, kan bijvoorbeeld een badkuip uitkomst bieden. In de warmere seizoenen is een goede locatie voor een drinkplek uit de zon op schaduwrijke plekken. In de winterperiode kan je bij het vriezen een (voet)bal in de drinkbak leggen, door de beweging van de bal in het water zal het drinkwater niet zo snel dichtvriezen. Er zijn handige zelftesten die je kan doen om de kwaliteit van jouw drinkwater te beoordelen. Kijk bij de Gezondheidsdienst voor dieren of LTO Nederland voor een doe-het-zelf-test.